Råvaror: Nedgångar dämpas
Publicerad: tis, 2012-06-12 12:34Råvarupriserna pekade fortsatt lägre strax före lunchtid på tisdagen, även om nedgångarna var något mer begränsade än på morgonen.
På råoljemarknaden var WTI-oljan vid klockan 11.00 ned 0:67 dollar till 82:03 dollar per fat. Brent hade sjunkit 0:41 dollar till 97:59.
"Riskaversionssentimentet fortsätter att dominera oljemarknaderna i takt med att global oro över efterfrågan och den europeiska skuldkrisen håller sig kvar. Marknaden kommer att vara försiktig inför de grekiska valen på söndag", skriver Nordea i ett marknadsbrev.
Inför torsdagens Opec-möte börjar det nu målas upp en mer tydlig bild av vad de olika medlemmarna kommer att göra för ställningstaganden. Saudiarabien, den mest inflytelserika aktören, har klartgjort att det "kanske" finns ett behov av mer produktion. Däremot har Irak utryckt synpunkten att det finns ett "enormt" utbudsöverskott av olja, och Kuwait har noterat att en del medlemmar är oroade över de nuvarande produktionsnivåerna.
På tisdagen klargjorde dock Saudiarabien sin ståndpunkt och kungadömets oljeminister sade att han "är nöjd med hur det ser ut", som svar på en fråga om produktionen borde höjas.
Venezuela luftade också åsikter om oförändrat produktionstak på tisdagen, och uttryckte också en önskan om att oljepriserna bör ligga mellan 100 och 110 dollar per fat.
Samtidigt har en anonym Opec-delegat till Bloomberg News uttryckt förväntningar om oförändrade produktionskvoter vid mötet.
Vidare sade på måndagen Maria van der Hoeven, chef för Internationella energimyndigheten, att Opec hittills har haft ett "intelligent" svar på frågan om konsumenternas behov i spåren av osäkerhet kring hur mycket iransk olja som kommer att försvinna från marknaden.
"Det är en väldigt bräcklig tid för den globala ekonomin så jag tror inte att de är redo att vidta några åtgärder", sade Mike Wittner, chef för råvaruanalys vid Societe Generale i New York till Bloomberg News.
På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över utvecklingen i de amerikanska oljelagren. Inför den officiella statistiken på onsdagen räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,5 miljoner fat. Bland produkterna spås bensinlagren ha stigit 1,5 miljoner medan destillatlagren beräknas ha ökat 1,1 miljoner.
I övrigt kommer marknaderna på tisdagen rikta fokus mot månadsrapporter från Opec och från amerikanska energidepartementet, som publiceras vid lunchtid respektive klockan 18.
Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en nedgång om drygt 5 dollar till strax över 1.591 dollar per uns.
"Metallen fortsätter att vara känslig för ytterligare press på kort sikt, speciellt om ytterligare svaghet ses på riskmarknaderna eller om Greklands andra val misslyckas med att leverera en vald regering, vilket skulle ge ytterligare oro över euroområdet", skrev James Moore, analytiker vid TheBullionDesk.com i en rapport citerad av Bloomberg News.
Basmetallerna klarade sig bäst på måndagen i spåren av den positiva Kina-statistiken i helgen, men klarade inte av att hålla sig uppe på högre nivåer på tisdagen. På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin 26 dollar till 7.394 dollar per ton, medan zinkpriset backade 7 dollar till 1.883.
"Den initiala euforin som utlöstes av stödet till Spanien och den överraskande bra statistiken i Kina har redan avdunstats. Metallernas initiala uppgångar dämpades i går och fortsätter att falla" i dag, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.
Noteringar klockan 11.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:67 USD 82:03 Brent, första
termin -0:41 USD 97:59
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -26 USD 7.394
Zink -7 USD 1.883
Aluminium +4 USD 1.976
Nickel -212 USD 17.088
Bly -9 USD 1.905
Tenn -50 USD 19.450
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -5:42 USD 1.591:35
Silver -0:04 USD 28:5375
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0001 USD 0:6930
(Nyhetsbyrån Direkt)